Tonny Sikkes

Tonny Sikkes

Stress voor

de schreeuwStress is de term die gebruikt wordt voor het teveel aan spanning, druk en belasting die het lichaam ondervindt als reactie op bepaalde gebeurtenissen. Stress en negatieve emoties hebben grote invloed op hoe je de wereld waarneemt. Een kenmerk van stress is dat je alles
door een negatieve bril bekijkt.

Bekende stressoorzaken zijn gezondheidszorgen, relatieproblemen, scheiding, te hoge werkdruk, onzekere economische tijden, verlies van werk, angst voor mislukking, sociale druk, etc. In het dagelijks leven hebben steeds meer mensen moeite om in evenwicht te blijven en hun innerlijke rust te bewaren. Stress vormt een steeds groter probleem in onze samenleving.

Een beetje spanning op z’n tijd is goed. Mensen hebben een gezonde spanning nodig om het beste uit zichzelf te halen. Je kunt zelfs ziek worden van te weinig, getuige het verschijnsel van bore-out. Anderzijds kan te veel spanning, ofwel stress, problemen opleveren. Nog los van de mentale gevolgen is stress de medeoorzaak van veel fysieke klachten. Stress vermindert het weerstandsvermogen, waardoor de kans op allerlei relatief lichte aandoeningen zoals maagpijn, hoofdpijn of verkoudheid toeneemt. Chronische stress kan bijdragen tot het ontstaan van zwaardere aandoeningen zoals hartziekten, hoge bloeddruk, beroertes, depressies en slaapstoornissen.

Stress is niet te elimineren uit het leven. Wel kun je leren om beter om te gaan met stress zowel privé als op het werk. Je kunt daarmee gezondheidsproblemen voorkomen en de kwaliteit van je leven verbeteren.

Mijn praktijk is in Vierakker, dorpje bij Zutphen.