Tonny Sikkes

Tonny Sikkes

Pitch

PITCH TONNY SIKKES

Mijn naam is Tonny Sikkes. In mijn praktijk begeleid ik mensen die niet tevreden zijn  over hoe hun leven verloopt. Daardoor ontstaat er  stress en als dat langer duurt ontwikkelt zich onbewuste chronische hyperventilatie. D.w.z.  dat je in rust ademt alsof je aan het hardlopen bent. Hierdoor kunnen er allerlei psychische en fysieke klachten ontstaan zoals hartkloppingen, angsten, nerveus gevoel, snel buiten adem bij inspanning, hoge bloeddruk, slaapapneu. Ik werk met verschillende methodes waaronder de Buteyko methode waarbij de ademhaling centraal staat.  Buteyko,  een Russische arts, ontdekte de relatie ademhaling en gezondheid.  Daarnaast ontwikkelde hij een methode om een door stress overgevoelig ademcentrum (diep ademen wanneer het niet nodig is) zo te behandelen dat het weer op een gezonde wijze functioneert. Door deze methode te leren herstel je het zelf genezend vermogen van je lichaam.

Toen ik  een aantal jaren geleden lid werd van een atletiekvereniging  kreeg ik allerlei blessures. Ik probeerde de groep bij te houden die harder liep dat ik aankon, ik raakte snel buiten adem en liep niet ontspannen. Ook zag ik iemand  een zware astma aanval krijgen en bij de EHBO post in het ziekenhuis belanden. Toen dacht ik als ik met plezier wil hardlopen moet ik het anders aanpakken. Ik besloot de  Buteyko methode toe te passen. Dat hield in  dat ik  alleen nog maar door mijn neus ging ademen. Als ik niet meer door mijn neus kon ademhalen ging ik langzamer lopen, als het gemakkelijk ging harder. Ik liet me niet meer door de groep leiden, mijn lichaam werd mijn kompas, en ging niet meer over mijn grenzen. Ik focuste op mezelf en focuste me om gezond hard te lopen. Heel langzaam ging ik vooruit,  precies in mijn eigen tempo. 

Dat was een mooi bijzonder moment want ik ontdekte dat als ik trouw aan mezelf bleef, niet over mijn grenzen ging  ik geen blessures meer kreeg, meer ontspannen liep, mijn conditie verbeterde en  dat ik uiteindelijk sneller en effectiever ging lopen. 

Die ervaring maakte dat ik me realiseerde dat toen ik een burn-out kreeg ik het zelfde mechanisme had; ik was steeds over mijn grenzen gegaan en had me aangepast aan de anderen. Destijds werd ik ziek , met hard lopen kreeg ik blessures.

Binnen mijn werk vind ik het belangrijk dat je je hoofd met je lichaam verbind. Dat je goed in contact blijft met je eigen lichaam en de signalen die het afgeeft. De signalen van je lichaam moeten via je hoofd op waarde geschat worden en je signalen van je hoofd dienen via je lichaam en hart te verlopen. Bewust zijn van je ademhaling is daarbij heel belangrijk.

Als het aan mij ligt zou er veel meer kennis moeten komen over het verband tussen ademhaling en gezondheid bij scholen, artsen, specialisten, sporters zodat de klachten die te maken hebben met chronische hyperventilatie veel beter onderkend en voorkomen kunnen worden.  Als onze adem weer is binnen de norm is kunnen de inhalers, ontstekingsremmers, apneumaskers,  pillen voor  hoge bloeddruk,  voor te hoog cholesterol, antidepressiva verminderen of de deur uit. Daardoor kunnen de gezondheidskosten  gigantisch omlaag. Je geneest jezelf zonder bijwerkingen in plaats van medicijnen te slikken. 

Als het aan mij ligt zouden mensen niet over grenzen gaan en zichzelf kunnen zijn bij de ander. Bewust van de eigen grenzen en van  de ander. Zodat je je in relaties vrij voelt en verbonden. 

Als het aan mij  ligt ontdekt iedereen zijn kwaliteiten, ontwikkelt die en kun je als mens dat doen waar je talenten liggen. 

Mijn missie binnen mijn bedrijf is om mensen bewust te maken van het verband tussen lichaam en geest, tussen de ademhaling en gezondheid. Zodat  je vorm kunt geven aan je leven op een manier die passend voor je is en in overeenstemming met de in jouw aanwezige unieke talenten. 

Ik doe dat door:
Bewustwording , kennis, levensstijl  en ademhalingsoefeningen. 

De eerste keer gebruik ik biofeedback. Middels een oor sensor word je verbonden met de computer  en zie je wat gedachten en gevoelens doen met je lichaam, je ademhaling. We onderzoeken hoe je ademt. Ademt je snel, langzaam, veel, weinig, wat is je adempatroon. Ben je daar bewust van?  Als je de aandacht naar je lichaam brengt word je dan rustig of onrustig. Vervolgens meten we of je chronisch hyperventileert. Dit doen we door te kijken hoe lang je zonder adem kunt. Als je chronisch hyperventileert gaan we aan de slag met de Buteyko  methode. Je krijgt kennis over de methode, je leert verschillende oefeningen met ontspannen en beweging  en onderzoekt  welke oefeningen het beste bij je passen. Ook gaan we aan de slag met je  leefstijl.

Mijn kracht is dat mensen zich snel veilig voelen. zich gemakkelijk durven openen en  uitspreken wat ze diep van binnen voelen. Ik kan goed afstemmen,  vragen stellen en vertellen wat ik zie.

Het effect op de toekomst is dat je medicijn kastje leger word, je klachten worden minder of verdwijnen. Je krijgt zelf meer controle  over je lichaam, je voelt je gezonder, energieker en kunt veerkrachtiger met stress omgaan. Er komt verbinding tussen lichaam en geest. Het lichaam wordt je kompas en het verstand gaat het regelen. Het allerbelangrijkste vind ik dat je je leven vorm kunt geven in overeenstemming met jouw unieke talenten. Zo blijft ook je adem binnen de norm.