Tonny Sikkes

Tonny Sikkes

Buteyko Methode

De ademhaling speelt een belangrijke rol bij een goede gezondheid. Helaas zijn we ons hiervan vaak te weinig bewust, terwijl het de bron, de basis van ons leven is. We weten dat voeding en beweging voor onze gezondheid belangrijk zijn maar voor de ademhaling hebben we weinig aandacht. Hier valt nog veel winst te behalen.

Door te onderzoeken hoe je door je ademhaling zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid kunt beïnvloeden kwam ik in contact met de Buteyko Methode. Tot dan toe had ik geleerd: gezond ademen is vooral diep ademen. Buteyko zegt het tegenovergestelde. Geboeid hierdoor begon ik zijn methode te bestuderen en mijn enthousiasme werd steeds groter. Uiteindelijk heb ik de opleiding tot Buteyko therapeut gevolgd en werk er sinds 2011 met deze methode.

Dr. Konstantin Buteyko

Dr. Konstantin Buteyko, een arts uit Oekraïne die leefde van 1923 tot 2003, ontdekte 50 jaar geleden dat de oorzaak van een aantal ziektes ligt in een chronisch diepe ademhaling. De neiging om uit gewoonte te veel adem te halen staat bekend als het Chronische Hyperventilatie Syndroom (CHVS). Dit is een veel voorkomende aandoening: meer dan 80% van de mensheid lijdt er in meerdere of mindere mate aan zonder zich daarvan bewust te zijn.

Dr. Buteyko kwam na ervaringen met zijn patiënten en uitvoerig laboratoriumonderzoek tot de conclusie dat het gezonder is om minder snel en minder diep te ademen. Dat week nogal af van de gangbare opvattingen waardoor hij in de medische wereld aanvankelijk nauwelijks steun vond voor zijn theorie. In het kort komt zijn visie er op neer dat we wanneer we chronisch diep ademhalen te veel koolzuurgas verliezen, waardoor onze stofwisseling wordt verstoord en ons immuunsysteem verzwakt.

De Buteyko methode is een ademhalingstechniek die bij tal van klachten en aandoeningen kan worden ingezet zoals:
Astma, Bronchitis, Longemfyseem
Allergieën
Hooikoorts
Hoge bloeddruk, hoofdpijn
Slaapproblemen, snurken, slaapapneu
Chronische vermoeidheid
Een gejaagd en onrustig gevoel
Angstaanvallen, hartkloppingen, hyperventilatie
Overmatig zuchten en geeuwen
Stress, burn-out
Ook sporters die hun sportprestaties willen verbeteren en hun conditie willen opbouwen, kunnen baat hebben bij de Buteyko methode.

Buteyko ontwikkelde een methode om met behulp van ademhalingsoefeningen de diepte van de ademhaling te verminderen door de ademhalingsspieren te ontspannen en zo de verstoorde verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas in ons lichaam te herstellen.
Het Russische Ministerie van Volksgezondheid erkende zijn methode in 1985. De Buteyko Methode wordt nu wereldwijd bekend. Honderdduizend mensen hebben de Buteyko Methode geleerd en de positieve effecten ontdekt.

Kosten cursus of individuele training

Ik geef cursussen voor groepen en individuen in mijn praktijk te Vierakker, dorpje bij Zutphen. Cursussen en lezingen op locatie behoren ook tot de mogelijkheden. Informeer vrijblijvend via telefoon of email

De cursussen worden gegeven in groepsverband (4 tot 8 personen) of op individuele basis.

De groepscursus bestaat uit:

·         intakegesprek (30 min)
·         5 cursusmomenten van 1,5 uur (5 weken)
·         1 terugkomsessie na 2 of 3 maanden en in die periode persoonlijke telefonische  coaching indien nodig.

De individuele training duurt de eerste 2 keer meestal anderhalf  uur per sessie en de overige sessies 1 uur, maar kent verder dezelfde opbouw als de groepscursus.

De inhoud van de cursus bestaat uit:

·         Uitleg en theoretische achtergrond van de Buteyko methode.
·         De basisoefening waarbij de diepte van de ademhaling wordt verminderd door ontspanning van het middenrif. 
·         Oefeningen in rust en beweging die stap voor stap de adem normaliseren.
·         Je leert hoe je het beste om kunt gaan met zaken die je ademhaling sterk kunnen beïnvloeden zoals praten, slapen, sport, voeding en stress.

De Buteyko methode is geen wondermiddel waarmee binnen een paar dagen alle problemen opgelost zijn. De methode pakt de oorzaken aan in plaats van de symptomen. De ademhaling normaliseren kost tijd en inzet. Ga er vanuit dat je gedurende een tijd elke dag moet trainen. Net als je moet trainen on een goede voetballer of pianist te worden. Mensen die het programma trouw volgen, merken dat beetje bij beetje hun ademhaling rustiger wordt. Met alle positieve gevolgen die daar bij horen. Het is een prachtig handvat om aan je zelf te werken, een manier om het lichaam dat uit balans is geraakt te herstellen vanuit de eigen kracht en vitaliteit. 

Kosten
Groepscursus €260, -
Individuele training €65,- per uur waarvan de eerste 2 sessies meestal ander half uur duren en de overige sessies 1 uur.

Als u na het intakegesprek niet overtuigd bent dat deze methode u zal helpen, breng ik alleen het intakegesprek in rekening (€32,50).

Cursusdata:
Nog niet bekend.

Aanmelden:
Mailen naar info@tonnysikkes.nl of bellen op werkdagen naar 06-17169216.

Klik hier voor ervaringen cursisten.

Buteyko websites: www.buteyko-methode.eu, www.buteyko.nl, www.buteyko-instituut.nl, www.buteykoacademie.nl, www.buteykohealth.com.au, www.buteykoclinic.com

Boeken:
- Masha Anthonissen-Kotousova, Leef gezond, adem rustig. Astma te lijf met de Buteyko-methode, 5e druk 2012 (1e druk 2001). Uitg. Ankh-Hermes bv, Deventer. ISBN:97890-20204414
- Dick Kuiper, Leven zonder astma. Dankzij de Buteyko-methode. Een nieuwe ademhalingstechniek waarmee u astma zonder medicijnen kunt laten verdwijnen, 2e druk 2010 (1e druk 2006?). Uitg. Panta Rhei, Katwijk.
- Patrick McKeown, Close Your Mouth. Buteyko Breathing Clinic self help manual. Stop Asthma, Hay Fever and Nasal Congestion Permanently, 4e druk 2010 (1e druk 2003). Published by: Buteyko Books.ISBN-13: 978-0954599614
- Andrey Novozhilov, Leven zonder astma, De Buteyko- methode. Vertaling Wim Weel. Oorspronkelijke titel "Living without Asthma, Dr. Andrey Novozhilov. ISBN 978-90-74579-05-6

Foto: Corrien Anthonisse